Om Qigong

Vad är Qigong?

Qigong förklaras kanske lättast som “meditation i rörelse”.
Man gör mjuka, svepande rörelser i ett rörelseschema inte helt olikt en dans i slowmotion.

Qigong tillhör Traditionell Kinesisk Medicin, och sägs ha utövats i cirka 4000 år. Tanken är att man stärker kroppens självläkande funktioner och man arbetar på så sätt med att bearbeta orsaken till problem – inte bara symptomen.

Den grenen som jag undervisar i heter Zhineng Qigong (medicinsk Qigong)

Ordet “Qigong” är en sammansättning av orden “Qi” och “gong” vilket på svenska blir ungefär “Arbete med(gong) livsenergi(Qi)”. Vi jobbar alltså med att fylla våra kroppar med mer energi, få bättre flöde,cirkulation i kroppen och ta bort blockeringar när vi jobbar med Qigong.

Varför ska man utöva Qigong?

Qigong är ett holistiskt verktyg som hjälper både kropp och sinne i kombination vilket kan ge väldigt spännande effekter. Här kommer några som jag och andra utövare har fått erfara:

  • Starkare immunförsvar
  • Minskad stress
  • Djupare sömn
  • Bättre hållning och Rörlighet
  • Förbättrad prestationsförmåga

Man kan utöva Qigong var som helst – hemma, på jobbet, utomhus eller var du vill. Det är ett toppenverktyg att använda innan en föreläsning, uppträdande eller bara för att komma ner i varv och centrera sig själv.

Det är dessutom kul!

Vad bör du tänka på innan ett pass?

Du behöver inte förbereda dig på något sätt. Det är skönt att ha löst sittande kläder (mjukisbyxor, träningskläder, t-shirt, linne etc) för att lättare kunna göra rörelserna.

Man behöver inte duscha efteråt – Rörelserna är mjuka och sköna, inte fysiskt ansträngande så att man blir svettig. Man blir varm i kroppen, men det är inte pulshöjande på samma sätt som konditionsträning.

Har du nedsatt rörlighet, problem med leder?
ALLA kan göra Qigong. När jag började kunde jag inte utföra vissa rörelser pga nedsatt rörlighet i nacke och axlar, men det hindrar inte effekterna av Qigongen. Efter ett tag så hade jag fått bättre rörlighet och rörelserna var inte längre svåra.

Vill du veta mer?

Här lägger jag kontinuerligt upp länkar till diverse qigongrelaterade artiklar och sidor. Håll utkik!

Om Focus & Flow:

Min youtube-kanal – Här hittar du lite övningar, fler videos och avslappningsövningar är på g.

Min Instagram – Mitt instagramkonto, följ gärna!

Qigong i Folkets Park – Reportage i Sydsvenskan om när jag höll prova-på-pass i parken.

 

Om Qigong:

Qigong skapar lugn i klassrummet – Riktigt bra artikel ut Lärarnas tidning om hur Qigongen påverkar elever i skolan.

Qigong vid ADHD och depression – Artikel i lokaltidningen. “Utan qigongen hade jag inte levt i dag.”

Qigong och allergi – Läs om hur Qigongen kan hjälpa till vid allergibesvär

 

Övrigt:

Qiharmoni.eu – Om du bor i Stockholm och vill prova på Qigong – hör av dig till Dan!

Qigong Akademien – Lärarutbildningar i Qigong. Det är här jag startade och fortsätter fortfarande kontinuerligt att utbilda mig.

Svar på vanliga frågor

Vad är qigong bra för?

Zhineng Qigong är medicinsk motion som hjälper dig att förebygga, lindra och läka stressrelaterade problem och vanliga krämpor genom att slå om ”strömbrytaren” från stress till lugn och få igång cirkulationen i hela kroppen. Det gör att du aktiverar kroppens egen kraftfulla förmåga till självläkning. Dessutom är det en personlighetsutvecklingsträning som hjälper dig att komma ur låsta mönster och känslomässig sammandragning.

Kan jag träna Zhineng Qigong trots…?

Ja, träningen är uppbyggande, balanserande och passar för alla människor. Det är alltid viktigt att träna på ett lämpligt sätt som respekterar din dagsform. Om en rörelse inte kan utföras fysiskt på grund av skada, sjukdom eller handikapp, så kan du alltid föreställa dig att du gör rörelsen, och på så vis få en mycket bra effekt av din träning.

Vem har hittat på Qigong?

Det vet man inte. Träningen har uppstått i förhistorisk tid och det finns inga källor som kan ge säkra besked.

Vad kommer Qigong ifrån?

Ursprungligen kommer träningen från Kina.

Hur gammalt är Qigong?

Det vet man inte med säkerhet. Många kinesiska källor brukar säga att qigongträningen är 5000 år gammal. En del forskare tror att träningen kan vara mer än 10000 år gammal. Det vi vet med säkerhet är att ”Den Gule Kejsarens Klassiker i Invärtes Medicin” är den äldsta boken om qigong. Den skrevs för ca 2500 år sedan.

Vad är det för skillnad på Qigong och taichi?

Qigong är ett paraplynamn ungefär som friskvård eller bollsport. Under det namnet finns det många olika inriktningar. Taichi är en qigong som har kampkonst som bas. Alla rörelserna i Taichi är sparkar, svepningar, blockeringar, slag och undanglidningar som utförs i ett långsamt tempo. (I bland även i ett snabbt tempo).

Vad betyder Qigong?

Qi betyder livsenergi och gong betyder disciplinerat arbete under lång tid. Ett sätt att översätta qigong är: Ett arbete för att utveckla och kultivera livsenergi.

Vad är medicinsk qigong?

Medicinsk betyder läkande. All qigong som aktiverar nervsystemets lugnläge (parasympatiska delen av nervsystemet) och förbättrar cirkulationen, aktiverar kroppens självläkande förmåga och är på så vis medicinsk = läkande.

Hur ofta ska man träna Qigong?

Så ofta man vill. Bäst resultat får du av daglig träning.

Vad hjälper qigong mot för sjukdomar?

Zhineng Qigong har en gynnsam inverkan på alla typer av sjukdomar. Ur det västerländska perspektivet hjälper qigong kroppen att få den självläkande förmågan på topp genom att slå om strömbrytaren från stress till lugn och genom att få igång cirkulationen i kroppen. Ur det kinesiska perspektivet så handlar sjukdom och lidande om obalans och brist på energi. Ur det perspektivet handlar qigongträningen om att hjälpa kroppen att läka genom att balansera och höja energinivån.

Måste man tro på effekten av qigong för att träningen ska vara effektiv?

Nej.

Är Qigong bra för gravida?

Ja, Zhineng Qigong är mycket bra förutsatt att den som är gravid är lämplig och lyssnar på sin kropp. Generellt är det mycket positivt för både fostret och den blivande mamman att cirkulationen förbättras och att stress försvinner.